Jövőre is elindul a Szenior Akadémia

1

Lezárult az az előadássorozatunk, melyet egyesületünk szervezett meg 50 év felettiek számára Egerben. A nagy sikerre tekintettel a következő években is szeretnénk folytatni a Szenior Akadémiát a városban.

Még áprilisban indult el a Szenior Akadémia előadássorozat, ötletgazdája és vezetője, dr. Jászberényi József magyar irodalomtörténészt, kultúrtörténészt, geronto-andragógiai kutatót, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatóját kérte fel az Eger Sikeréért Egyesület.

– Éveken keresztül leginkább a fiatalok felé fordult az egyesület, táborokat, gyermekeknek szóló programokat szerveztünk. Év elején fogalmazódott meg, hogy kifejezetten időseknek szóló kezdeményezésbe fogjunk, Személyesen is jól ismerem dr. Jászberényi Józsefet így egy közös projekt keretében hívtuk életre a helyi Szenior Akadémiát. Mivel nagy sikere volt az előadásoknak, ezért szeretnénk meghonosítani, hogy a következő években is folytatódjon a rendezvénysorozat. Jövőre egy tavaszi és egy őszi szemesztert tervezünk – mondta Karsai-Nagy Zoltán egyesületünk titkára. Hozzátette, nagyon hálásak vagyunk Juhász Attila Simonnak, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnökének, hogy a megyeháza Telekessy termét rendelkezésükre bocsátotta, itt tartották ugyanis az eseményeket.

A hét ingyenes előadásból álló sorozat még áprilisban kezdődött dr. Jászberényi közreműködésével, amely az időskori élet 4 szintjéről szólt. A május eleji előadást szintén az akadémia szakmai vezetője tartotta az idősbarát városokról. Májusban még egy alkalmat tartottunk, Kovács György az idősek elleni átverési kísérletekről beszélt, majd június elején dr. Tóth Eszter Zsófia tartott előadást melynek témája: a család szerepe időskorban, másik előadása pedig a gyászról szólt. Dr. Kerülő Judit pedig a memóriafejlesztésről beszélt a résztvevőknek. Szeptember 26-án kedden ért véget az eseménysorozatunk Balla Györgyi gerontológus előadásával.

– Az embereknek 3 szinten kell vigyázniuk magukra, kifejezetten 50 felett. Egyrészt fizikailag, ami érdekében az egészséges táplálkozás, a testmozgás az, amit tehetnek. A lelki szint nem kevésbé fontos, hogy energiadús környezetben, pozitív érzések és benyomások érjék az időseket, feledtetve az esetleges negatív élményeket, traumákat. Harmadrészt pedig a szellemi szint karbantartása is fontos, a tanulás, az agymunka, amely a demencia elleni küzdelem alapja is.

(Dr. Jászberényi József)

Ezen 3 pillér mentén működik a Szenior Akadémia, amely jövőre is legalább annyi előadással készül, amennyivel idén. Terveink szerint, lesznek visszatérő előadók is, ugyanis sokakat megkedveltek az egriek. Remélem, hogy jövőre még többen leszünk – fogalmazott dr. Jászberényi József.