A csillagok közé került Csank János egri mesteredző

0

Az Érsek utca tízedik díszköve péntektől Csank János futballedző nevét viseli, aki szerint Eger a legszebb város vidéken, ahová a mai napig visszajár, hogy egykori csapattársaival és a barátaival találkozzon.

Egyesületünk munkájának egyik alappillére a város kulturális és turisztikai értékének megőrzése és gyarapítása – mondta Forgó János, egyesületünk elnöke pénteken az Érsek utcában, ahol az Egri Csillag Sétány legújabb, 10. díszkövét avattuk.

– Olyan emberek kerülnek a csillagok közé, akik munkájukkal hozzájárultak a város hírnevének öregbítéséhez. Egyesületünk elnökségének döntése értelmében most Csank János mesteredzőnek avatunk csillagot, aki 2020-óta tagja is az Eger Sikeréért Egyesületnek. Szerencsém volt együtt játszani vele az Eger SE csapatában, s több évtizede barátomnak mondhatom. Köszönöm a város képviselő-testületének, hogy idén is támogatást nyújtott tervünk megvalósításához – fogalmazott Forgó János.

– Csank János pályafutása során több neves hazai együttest is irányított, a városba 1972-ben érkezett. 1994-ben a Vác FC Samsung, 2001-ben pedig Ferencváros csapatával bajnoki címet nyert. 1996 és 1998 között a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya volt. Az Eger csapatát két alkalommal juttatta a második vonalból a legmagasabb osztályba. A Magyar Labdarúgó Szövetség 1994-ben adott mesteredzői címet neki. A második legtöbb mérkőzést tudhatja magáénak az aktív edzők közül. Mindig azt vallotta, ahhoz, hogy a pihenés örömét élvezzük, el is kell fáradni. Egerbe visszajár, szívesen találkozik korábbi csapattársaival. Az egri és a hazai labdarúgásért végzett több évtizedes kiemelkedő munkája az érsekkerti stadionból indulva az Érsek utca halhatatlan csillagai közé került – hangzott a méltatás az emelvényről.

A díjazott beszédében elmondta, nehéz szavakba öntenie azt, amit érez.

– Ha jelzőt keresnék rá, csak azt tudom mondani, hatalmas öröm, amiért érdemes volt dolgozni. Ezt mondom, pedig mindig szenvedélyből csináltam, amit csináltam, sosem éreztem munkának. Igen érdekes dolog mikor az ember abból él, amit szeret. Most itt állok, ahol huszonéves koromban sétáltam. A legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy a történelmi belvárosban egyszer felkerül a nevem egy kőre, s múlhatatlanul hirdeti, hogy itt éltem. Ha csak egy részét érezheti valaki annak, amit most érzek, akkor azt mondom, már érdemes volt élnie. Eger Észak-Magyarország ékszerdoboza, Szép város, gyönyörű hangulattal, ahol minden lépésnél valami érdekeset lát az ember. Benne van a levegőben a sport, a várost mindenhol ismerik. Azt gondolom, hogy Egert az egész országban maximálisan elismerik, s nemcsak történelme és bora miatt.

Örültem, hogy meghívtak az Eger Sikeréért Egyesületbe, hiszen a mai napig rendszeresen visszajárok a városba. Támogatom az elnökség munkáját, számíthatnak rám, szeretnék az Eger sikeréért tenni – köszönte meg az elismerést Csank János.