Koltai Lajos csillagával gazdagodott az Egri Csillagok Sétánya

0

Leleplezték péntek délután az Egri Csillagok Sétányának legújabb, kilencedik díszkövét. Az Eger Sikeréért Egyesület művészet kategóriában Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művésznek ítélte meg az elismerést.

Az Egri csillagok sétányának alapításával mindazok előtt kívánnak tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének öregbítéséhez. Az Egri csillagok sétánya mára már országosan is ismert turisztikai látványossággá vált – fogalmazott az egyesületünk elnöke Forgó János az avatóünnepsége.

Koltai Lajos művészet kategóriában kapott csillagot. Eddig ebben a kategóriában Kovács Katit, Törőcsik Marit és Tordai Terit ismerték el a sétányon.

Egyesületünk elnöksége egyhangúan hozta meg döntését, hogy 2023-ban művészet kategóriában Koltai Lajos kapjon csillagot, aki számos ponton kapcsolódik Egerhez, én most ebből kettőt emelnék ki. 2017 óta tagja az Eger Sikeréért Egyesületnek, és 2019 óta díszpolgára városunknak – emelte ki Forgó János.

Koltai Lajos az átadón felidézte mestere, Illés Györgyhöz és Egerhez kapcsolódó emlékeit.

Hogy én kapom a csillagot, mindenképpen egy meglepetés és az is hogy, mindenki azt mondja egyértelmű döntés volt. Boldog vagyok, hogy itt lehetek! – fogalmazott Koltai Lajos.

Az avatóünnepségen a neves operatőr arról is szólt, hogy szeret Egerben lenni, sokat álmodoztak, többek között a várba tervezett különleges üveg és fény katedrálisról, amely segítségével bármely napszakot jellemző fények közt lett volna megtekinthető a város.