Második alkalommal csengettek be a Szenior Akadémián

0

Nagy érdeklődés mellett Egerben is elindult a Szenior Akadémia az Eger Sikeréért Egyesület szervezésében, a Milton Friedman Egyetem koordinálásával.  A kurzus elsőssorban az ötven év feletti korosztályt célozza meg ingyenes előadásaival, őket kívánja támogatni és bátorítani, hogy aktív életet éljenek, s törekedjenek az élethosszig tartó tanulásra. Május 9-én már a második foglalkozást tartottuk meg.

“Tanulni sohasem késő” mottót választotta jelmondatául a Szenior Akadémia – hívta fel rá a figyelmet Forgó János. Az Eger Sikeréért Egyesület elnöke az előadás elején kifejtette, az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az ESE a fiatalok támogatására, kirándulások és ösztöndíjak formájában, ám ezúttal az idei évben az idősebb korosztályt is igyekeznek megszólítani, ennek első állomása az Egri Szenior Akadémia életre hívása volt.

(Dr. Jászberényi József)

Egerben, áprilisban indult el az előadássorozat, az akadémia ötletgazdája és vezetője Dr. Jászberényi József magyar irodalomtörténész, kultúrtörténész, geronto-andragógiai kutató, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója és a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája alapítója vezetésével.

Nagyon sok olyan kompetencia van, amit idős korban javítani kell, mint a biztonságérzet, a diszkrimináció elleni küzdelem, a digitális és a nyelvi kompetencia, történelmi ismeretek, érzékenyítés a társadalom felé. Ez tulajdonképpen az időskori életnek a fizikai, lelki és a spirituális szintjét is magába foglalja – mondta dr. Jászberényi József.

A második előadáson az idősbarát városok témával foglalkoztak, vagyis hogyan lehet kényelmes és élhető egy település az idősek számára, milyen feltételeknek kell teljesülni.

Kéthetente tartanak 60 perces előadásokat, összesen hét alkalommal. Az akadémia szeptember végéig tart, csupán júliusban és augusztusban lesz szünet. Az előadásokat dr. Jászberényi József mellett ismert egyetemi oktatók tartják, többségük geronto andragógus.

Az is elhangzott, hogy amennyiben igény van rá a hét előadás után különböző témákban heti, kiscsoportos kurzusok tartására is van lehetőség. A következő előadás május 30-án lesz, melyet Kovács György tart majd Az idősek átverési kísérletei címmel.