Csillagot kapott Egerben Dr. Bitskey István irodalom- és művészettörténész

0

Újabb csillaggal gazdagodott pénteken az Egri Csillagok Sétánya, melyet az Eger Sikeréért Egyesület hívott életre. A hetedik csillagot Dr. Bitskey István Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, az MTA rendes tagja, Eger és Debrecen díszpolgára kapta.

Szeptember 23-án az egri Érsek utcában avattuk fel az Egri Csillagok Sétányának legújabb díszkövét. A díj megalapítása óta először került sor tudomány kategóriában avatásra, díjazottunk Dr. Bitskey István Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, az MTA rendes tagja, Eger és Debrecen díszpolgára.

Forgó János az Eger Sikeréért Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte: a csillagok a helyieket emlékeztetik arra, hogy városunkból hány országos és világhírű szakember pályafutása indult. Elismerik azoknak a munkásságát, akik Egernek dicsőséget hoztak.

A díjazott nagy megtiszteltetésként értékelte a jelölését, mint kifejtette: Eger gazdag hagyományai nagy hatással voltak rám. A várostól kaptam a családomat is, ők és én is mindig igyekeztünk Eger sikeréért tenni. Remélem, hogy én is eleget tudtam adni.

Szólt arról is, édesapja, Bitskey Aladár a sport területén járult hozzá Eger sikereihez. Felidézte: gyerekkorában ő is uszodába járt édesapjával, de választania kellett, vagy az időigényes edzések, vagy a tanulás, az utóbbi mellett tette le voksát, de mai napig úszik seniorként.

Beszédében felelevenítette, ott volt az egri vár bejáratát ékesítő dombormű leleplezésénél is, mely a vár ostromának 400. évfordulójára készült, ekkor 6. osztályos volt. Az esemény nagy hatással volt rá, ekkorra teszi a történelem iránt érdeklődésének kezdetét is. Kutatási szakterületei között kiemelt helyet foglal el a reneszánsz, a barokk és a kora újkor.