Már Kopcsik Lajos csillaga is ott ragyog az Egri Csillagok Sétányán

0

Újabb csillaggal gazdagodott pénteken az Egri Csillagok Sétánya, melyet az Eger Sikeréért Egyesület hívott életre. Kopcsik Lajos Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester posztumusz kapta meg az elismerést az “Egerért” kategóriában.

Még tavaly decemberben döntött arról az egyesület, hogy Kopcsik Lajos mestercukrász kapja meg idén az Egri Csillagok Sétányénak legújabb díszkövét. A javaslatot tavasszal fogata el a közgyűlés, ekkor értesítette a jó hírről a cukrászmestert Forgó János – idézte fel az Eger Sikeréért Egyesület elnöke. Hozzátette Kopcsik Lajos nagyon örült akkor az elismerésnek. Azt mondta: rengeteg díjat kapott pályafutása során, de ez neki a legnagyobb elismerés, ezt tartja az igazi díjnak.

Az átadót sajnos már nem élhette meg a cukrászmester. Olyan életművet tett le az asztalra, világhírű cukrászmester volt. Azt gondolom, hogy mindenképpen vitán felül állt, hogy ő egy csillagtulajdonos legyen – fogalmazott Forgó János az egyesület elnöke.

A sétányon elsőként Kovács Kati énekesnő nevével fémjelzett csillagot avatták, aztán Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázókat díjazták. Később Törőcsik Mari a Nemzet Színésze, dr. Ringelhann György, Eger első szabadon választott polgármestere kapott csillagot. A tavalyi évben elsőként Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, majd Sike András egri születésű olimpiai bajnok neve került a díszkövekre. Idén a Széchenyi-díjas Dr. Bitskey István akadémikus kapta meg a heteik csillagot, most pedig Kopcsik Lajosnak állítottak emléket.

Ha szobrász lennék, kőből faragnám, ha festő lennék, vászonra pingálnám, de én cukrász vagyok – idézték fel az átadón Kopcsik Lajos mottóját, aki az Egerért kategóriában kapta az elismerést, eddig ebben a kategóriában Dr. Ringelhann György gyermekorvos, Eger első szabadon választott polgármestere kapta meg a csillagot.

Az elismerést fia, Kopcsik Lajos vette át a nevében. A család gondolatait Tóth Levente színművész tolmácsolta, felidézve a cukrászmester gondolatát is. Örült a díjaknak, a díszpolgárságnak, de azt mondta a csillag az más, az valahol az örökkévalóság. Nem sejtette, hogy az avatáskor már maga is csillagként fog ragyogni  – fogalmazott levelében a díjazott fia.

Kopcsik Lajos Sajószentpéteren született 1941 augusztus 23-án. Az általános iskola után Smida Pál mestercukrász tanítványa lett. Mivel mestere iparengedélyét bevonták, 1956-ban kénytelen volt átjelentkezni a Borsodi Vendéglátó Vállalathoz, ahol Csányi László lett a mestere.

Tanulmányait 1959-ben, kitüntetéssel végezte. A vállalat kazincbarcikai cukrászüzemében állt munkába, és 1962-ben üzemvezető-helyettes, majd 1964-ben üzemvezető lett. Közben 1963-ban letette a mestervizsgát. A vendéglátóipari szakérettségit 1977-ben kapta meg.

1988-ban családi okok miatt Egerbe költözött. A megyeszékhelyen a Panoráma Szálloda és Vendéglátó Vállalat cukrászüzemét vezette, majd önállósulva előbb a Marcipán cukrászda, később a Kopcsik cukrászda vezetője lett. Eközben mindvégig támogatta, segítette a fiatal cukrászok képzését, nevelését.

Pályafutása alatt számos díjat és elismerést szerzett, nemzetközi versenyekről rendre aranyéremmel tért haza.

2001-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe: három és fél négyzetméteres, cukorból készült faliképével (ez Egerben, az Offi-házban látható) és a berlini olimpián szerzett tíz aranyérmével.

2007-ben két rangos kitüntetésben részesült: megkapta az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagykeresztjét és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Kopcsik Lajost 1999-ben Eger, majd 2007-ben Sajószentpéter is díszpolgárává választotta, a közeljövőben városunkban közterületet is elneveznek róla.