Sike András díszkövével gazdagodott az Egri Csillagok Sétánya

0

Pénteken Sike András díszkövével gyarapodott az Egri Csillagok Sétánya. Az olimpiai bajnok birkózó, edző sport kategóriában másodikként kapta meg az Eger Sikeréért Egyesület által életre hívott kitüntetést.

Sike András 1977-től az Eger SE, majd 1982-től a Ferencvárosi Torna Club birkózója volt. Pályafutása legjelentősebb sikere, az 1988. évi olimpián elért olimpiai bajnoki cím. Ebben az évben világkupa-győzelmet és Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, majd az 1989-es és az 1991-es világbajnokságon bronzérmet nyert a kiváló egri sportember. A Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett és az FTC ifjúsági csapatának, majd 1999-től felnőtt csapatának edzője lett. 2015 szeptemberében kinevezték a magyar kötöttfogású birkózó válogatott kapitányának. Tanítványai között világbajnoki arany, ezüst- és bronzérmesek, Európa bajnokok bizonyítják, hogy nem csak versenyzőkét, hanem edzőként is megállja a helyét.

Sike András 2021_01

Sike Andrást, Eger szülöttét megtiszteltetésként érte, hogy ő kapta a legújabb díszkövet a sétányon.

Hihetetlen nagy megtiszteltetés ez az elismerés, Eger minidig is a szívem csücske lesz, mint ahogy a zöld nyakkendő utal a Fradira is. Ez a két klub, ami az életem volt, de remélem még, mint edző, a munkámmal tovább tudom még segíteni a magyar birkózást, így Egert is képviselni ezáltal is, mert az olimpián azért mégis csak úgy voltam ott mint egy egri születésű ember. – fogalmazott Sike András az avatóünnepségen.

Biztos vagyok benne, hogy egy nagyon hosszú sétány lesz, hiszen Eger nagyon sok hírességet adott ennek az országnak, és a világnak, akár a kulturális, tudományos, vagy épp a sport területén. Ma Sike Andrást köszöntöttük, őt tisztelte meg Eger Sikeréért Egyesület és Eger közössége ezzel a komoly elismeréssel – húzta alá Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott.

Forgó János, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke az ünnepségen elmondta – az olimpiai bajnok kiemelkedő tevékenységével érdemelte ki az elismerést.

Andrásra igazak azok a kritériumok, melyek meghatározzák, ki kaphat csillagot. Egy igazi élő legenda, rengeteg dicsőséget szerzett Egernek, örülünk, hogy őt választottuk.