Tordai Teri színésznő csillagával gazdagodott az Egri Csillagok Sétánya

0

Újabb csillaggal gazdagodott pénteken az Egri Csillagok Sétánya. Kovács Kati énekesnő, Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázók, Törőcsik Mari a Nemzeti Színésze, dr. Ringelhann György gyermekorvos, sportember, Eger első szabadon választott polgármestere után Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészművésznő csillagát lepleztük le az Érsek utcában.

Még 2018-ban döntött úgy egyesületünk vezetése, hogy a történelmi belvárosban, az Érsek utcában hozzuk létre az Egri Csillagok Sétányát. A sétány alapításával mindazok előtt kívánunk tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez. Négy kategóriában – művészet, tudomány, sport és „Egerért” – kategóriában avatunk díszköveket.

Az elnökség a tavalyi év során döntött úgy, hogy Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő és Sike András olimpiai bajnok birkózó kap csillagot a sétányon. Szeptember 3-án Tordai Teri színművésznő csillagát avattuk az Érsek utcában.

Tordai Teri 14 éves koráig élt városunkban, de a kötődése örökké megmaradt. 1941. decemberében már javában zajlott a háború, ezért a család a bombázások elől menekült Debrecenből Egerbe, az anyai nagymamához. Az itt töltött évek meghatározóak voltak Tordai Teri számára. Pályafutását számos elismerés kíséri. 1985-ban Jászai Mari-díjjal, 2012-ben Érdemes Művész-díjjal, 2015-ben Kiváló Művész-díjjal, 2018-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el színészi munkáját. Büszkén vallja és mondja: „magyar vagyok, és egri!”

Amikor Egerbe jövök, akkor úgy érzem hazaérkezek, itt boldog vagyok, Egerből építkezek– mondta az avatóünnepségen a művésznő. Hozzátette hálás azért, hogy ezzel a gesztussal ismerték el életművét, majd felidézte néhány gyerekkori emlékét, többek között, hogy az Érsekkertben tanult meg kerékpározni, a Bárány uszodában úszni, gyorsúszó bajnok is lett, már egészen fiatalon nyiladozott művészi tehetsége.

Forgó János az Eger Sikeréért Egyesület elnöke kifejtette – az újabb Egri Csillag avatása kitűnően szimbolizálja azt a célt, amelyet az Eger Sikeréért Egyesület Alapító nyilatkozatában is megfogalmaztunk: „Mi mindannyian hiszünk Eger értékeiben, tiszteljük a történelmi múltját és hiszünk ragyogójövőjében is.” Egyesületünk elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, a járványhelyzet szervezetünk munkáját is megnehezítette, így tavaly nem avattunk új csillagot, de mára ismét lehetőség nyílt a hagyomány folytatására.

Tordai Teri – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő

Tordai Teri 1941-ben Debrecenben született. A család a bombázások elől innen menekült az anyai nagymamához Egerbe. Az itt töltött évek meghatározóak voltak számára.

Édesanyja az 1950-es évek elején egy Egerben élő keletnémet tánctanárnőhöz íratta be balettra. Tordai Teri nem készült művészi pályára, Tanítóképző Főiskolára járt. Az intézmény egyik szavalóversenyén vett részt, ahol Gáti József javasolta neki, hogy menjen a Színművészeti Főiskolára. Itt 1960 és 1964 között folytatta tanulmányait, Pártos Géza tanítványaként. Már főiskolásként szerepet kapott Keleti Márton: Esős vasárnap című filmjében, mely országosan ismertté tette a fiatal pályakezdő színésznőt. Keleti után a szakma másik jeles képviselője, Makk Károly ajánlott számára szerepet. A főiskola befejezése után folyamatosan filmezett, megszámlálhatatlan alakításban láthatta a nagyközönség. Az 1980-as évektől kezdve egyre inkább a színpadokon kapott tehetségéhez méltó, sokoldalú szerepformálásra lehetőséget nyújtó feladatokat: kortárs és klasszikus, hazai és külföldi szerzők legkülönbözőbb műfajokat képviselő darabjaiban lépett színpadra az évek folyamán. Jelenleg az Újszínház társulatának tagja.

A következő csillagot októberben avatjuk, akkor Sike András olimpiai bajnok díszkövét leplezzük le.