Törőcsik Mari a 2019-es év első díjazottja

0

Eger város vezetése az Eger Sikeréért Egyesület elnökségével összhangban úgy határozott, hogy ezúttal a városunkhoz több szállal kötődő Törőcsik Marit – aki a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, Kossuth Nagydíjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – részesíti elismerésben, tudhattuk meg az Egri Csillagok Sétányának újabb díszkő átadása kapcsán. A döntésről Martonné Adler Ildikó, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere és Honfi Gábor, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke közös sajtótájékoztatón számolt be a média képviselői előtt.

ESE04

Martonné Adler Ildikó alpolgármester és Honfi Gábor, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke

Az Eger Sikeréért Egyesület Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve a történelmi belvárosban, az Érsek utcában hozta létre az Egri Csillagok Sétányát. A sétány alapításával mindazok előtt kívánnak tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez.

14TorocsikTörőcsik Mari a hazai kulturális élet egyik legnagyobb alakja, a Heves megyei Pélyen született. A megyéhez és Eger városához erősen kötődő színművésznő középiskolai tanulmányai egy jelentős részét Egerben, a Szent Orsolya-rend iskolájában és az angolkisasszonyok intézetében, a Sancta Maria Általános Iskola és Leánygimnáziumban végezte. A Kossuth Nagydíjas színművésznő kézjegyével ellátott díszkövet ünnepélyes keretek között április 6-án, szombaton 11.30 órakor helyezik el az Érsek utcában. A szervezők az eseményt rendhagyó módon egy filmvetítéssel is kiegészítik. A díszkő avatásának napján 17 órakor az Uránia Mozi és Rendezvényközpontban vetítik le a színművésznő egyik monumentális filmjét, a Körhintát.
Mint azt már a tavalyi „Egri Csillag” átadókon is megtudhattuk, az egyesület vezetése és a város közgyűlése úgy döntött, hogy négy – művészet, tudomány, sport és „Egerért” – kategóriában avatnak díszkövet az évek során. Az Eger Sikeréért Egyesület tesz ajánlásokat arra, hogy az előzetesen kialakított kritériumrendszernek megfelelően, kik kaphatnak emléktáblát – életművük, munkásságuk és a városért való munkálkodásuk elismeréséül – a sétányon. Az ajánlások alapján végül a város közgyűlése dönt az elismerésekről. Az emléktáblákból önkormányzati ciklusonként legfeljebb tíz darab kerül lerakásra.

TorCsill01

Lassan helyére kerül az újabb díszkő

Az egyesület vezetése szerint az újabb Egri Csillag avatása kitűnően szimbolizálja azt a célt, amelyet az Eger Sikeréért Egyesület Alapító nyilatkozatában is megfogalmaztak:
„Mi mindannyian hiszünk Eger értékeiben, tiszteljük a történelmi múltját, és hiszünk ragyogó jövőjében is.”

Az Eger város életében jelentős eseményt beharangozó sajtótájékoztatóról szóló tudósítást itt tekinthetik meg, a TV Eger jóvoltából.