Eger vízilabdás csillagai – Dénes, Fácán, Madi és Szecska

0

Biros Péter, Szécsi Zoltán, Madaras Norbert, illetve Pócsik Dénes neve olvasható az Egri Csillagok Sétányának második díszkövén. Az olimpiai bajnok vízilabdázók sikerei előtt  tisztelgett  az Eger Sikeréért Egyesület (ESE) és Eger város önkormányzata az Érsek utcában.

IMG_2744

Vízilabdás csillagaink: Madi, Fácán és Szecska – Madaras Norbert, Biros Péter és Szécsi Zoltán   Fotó: Ebner Béla

csillagA háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter és Szécsi Zoltán mellett, az egri születésű kétszeres olimpiai bajnok, Madaras Norbert, illetve az egri vízilabda csapat egykori játékosaként olimpiai aranyérmet szerző Pócsik Dénes neve látható a második Egri Csillagon.

A neves olimpikonok kézjegyével ellátott díszkövet ünnepélyes keretek között csütörtökön helyezte el az Eger Sikeréért Egyesület az Érsek utcában, azaz az Egri Csillagok Sétányán, ahol személyesen vett részt a három egykori bajnok.

IMG_2502

Honfi Gábor, az ESE elnöke ünnepi köszöntőt mond a csillagavatón Fotó: Ebner Béla

Az eseményen Honfi Gábor, az ESE elnöke mondott beszédet, melyet teljes terjedelmében közlünk

„Kedves Egriek, Tisztelt Egybegyűltek!
A mai nap Eger vízilabda fellegvárának vitézeit ünnepelni gyűltünk össze!!!
Formabontó avatásra készültünk, mert az Eger Sikeréért Egyesület Eger önkormányzatának egyetértésével, és hathatós támogatásával a második „Egri Csillaggal” nem egy, hanem négy kiválóság számára kíván ma maradandó emléket állítani.
Ennek a formabontó megoldásnak alapvető oka, hogy Eger kiemelkedően legeredményesebb sportága az úszás és a vízilabda, így érthető, hogy több olyan klasszisra is érkezett javaslat, akik közül mindegyik megérdemli, hogy bronzba vésett neve minél előbb megtalálható legyen az „Egri Csillagok sétányán”.
Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán közös nevezője, hogy mindannyian több alkalommal is dobogóra állhattak az olimpiákon.
Pócsik Dénes sajnos már nem lehet közöttünk. Ő egy bő generációval korábban ért el világraszóló eredményeket, mint a csillagon szereplő másik három világklasszis.

pocsik

Pócsik Dénes Fotó: MOB

Az egri vízilabda csapat játékosaként szerzett olimpiai aranyérmet Tokióban 1964-ben. Mexikóban bronzérmes volt 1968-ban, míg Münchenben az olimpiai dobogó második fokára állhatott fel 1972-ben, a vízilabda válogatott oszlopos tagjaként.
Biros Peti, Madaras Norbi és Szécsi Zoli becézett nevét – Fácán, Madi, Szecska –, még a sportágat kevésbe ismerők is jól megtanulhatták, az ezredforduló olimpiáinak közvetítései során, vagy a krónikákat hallva, olvasva váltak ismerté.
Biros Péter és Szécsi Zoltán nyakába a honi pólósport legfényesebb korszakában háromszor is olimpiai aranyérem került. A világverő aranycsapat tagjaként először az ezredforduló Sidney-ben rendezett világjátékán győzedelmeskedtek.
Ehhez a válogatotthoz csatlakozott az egri születésű, itt nevelkedett Madaras Norbert, s immár mindhárman együtt küzdve a világgal az Olimpia bölcsőjében, Athénban diadalmaskodtak 2004-ben. Négy évre rá Pekingben ismét mindhárman a dobogó legfelső fokára hágtak, s tiszteletükre csendültek fel a magyar Himnusz hangjai.

IMG_2530

Honfi Gábor: „A mai nap Eger vízilabda fellegvárának vitézeit ünnepelni gyűltünk össze!!!”
Fotó: Ebner Béla

A négy sportember, akiknek a tiszteletére ma itt egybegyűltünk, a világ igazi sportcsillagai, akik büszkeséget szereztek a magyar embereknek, nemzetünknek és dicsőséget vívtak ki hazánknak és szertett városunknak, Egernek.
Kovács Katit – a nőknek kijáró udvariassággal előre engedve – követik most olyan Egerhez kötődő élsportolók, akik közül Pócsik Dénes emlékét még maradandóbbá téve, az életük derekán lévőknek pedig további biztatást adva fektet csillagot az „Egri Csillagok sétányára” az Eger Sikeréért Egyesület, és Eger Város Önkormányzata.”

IMG_2731

Madaras Norbert, Biros Péter, Szécsi Zoltán „csillagos” vízilabdázók Honfi Gábor ESE elnök
és Oroján Sándor társaságában az Egri Hírességek Sétányán 
Fotó: Ebner Béla

Az eseményen elhangzott, a következő években az emléktáblákból önkormányzati ciklusonként legfeljebb tízet raknak majd le, melyekkel azok előtt kívánnak tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez s hírnevének erősítéséhez.

Az eseményről szóló tudósításokat itt és itt lehet megtekinteni.

Képgalériánkat pedig itt tekintheti meg.