Eger elindul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért

0

A város 12 évvel ezelőtt az utolsó fordulóban esett el a címtől, akkor Pécs nyert. Most újra itt a lehetőség, hogy kulturális főváros legyen Eger.

Szinte napra pontosan 1 évvel ezelőtt jelentette be Habis László polgármester, hogy meg kívánja pályázni a címet. A háttérmunkák azóta elkezdődtek, többek között stratégiai megállapodást kötött az önkormányzat az Eszterházy Károly Egyetemmel.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

new

A címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti, amihez pályázni szükséges: a pályázni kívánó magyarországi városok közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választja ki azt a települést, amely esélyes a címre.

Minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amely erős európai dimenzióval bír. Magyarország a jelölésről legkésőbb négy évvel a cím viselésének éve előtt értesíti az Európai Parlamentet, a Tanácsot, a Bizottságot és a Régiók Bizottságát. A testület amellett, hogy egy várost a cím viselésére javasol, egyben arra is javaslatot tehet, hogy mely város kapassa meg a Melina Mercouri-díjat, melynek összege 1,5 millió euró.