A nagyközönség előtt is megnyílik az Érseki Palota

0

Kiállítások, cukrászda-kávézó, ajándékbolt, turisztikai információs pont és wifi várja majd a látogatókat a megújult Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpontban – hangzott el a szerdai avatóünnepségen.

011
Köszöntőjében Ternyák Csaba, egri érsek arról beszélt: ez a hányatott sorsú épület most megújulva, és kapuit megnyitva az emberek, a város, a megye és az ország szolgálatába áll.

Célunk az is, hogy a palota fenséges tereit bejárva, kiállításait megtekintve megnyíljon a látogatók előtt a katolikus egyház olykor zártnak tűnő világa és helyes képet adjon magáról az egyházról – fogalmazott Ternyák Csaba.

Kifejtette: az épületben található impozáns kápolna kórusáról letekintve méltán eszünkbe jut, hogy ez az imádságnak és az Istennel való találkozásnak a helye, a palota kiállításainak köszönhetően pedig olyan kulturális értékeket ismerhet meg a látogató, amelyek arról tanúskodnak, hogy régen az egyház a kultúra és a művészetek egyik legfőbb mecénása volt.

Ternyák Csaba kiemelte: az épületben látható képek és a liturgikus eszközök Isten dicsőségét hirdetik, és az emberek lelki javát, kulturális és vallási identitásának megőrzését szolgálják ma is.

Mi, egriek hiszünk abban, hogy városunk egy “kis Magyarország”, amely fontos egyházi, történelmi és turisztikai központ – fogalmazott köszöntőjében Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere.

Kiemelte: Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy a magyarok elismerik a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ennek szellemében tehát az érseki palota felújítása Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja.

Az ünnepségen az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is beszédet mondott. Soltész Miklós hangsúlyozta: minél több olyan egyházi fejlesztésre van szükség, mint a most megújult Egri Érseki Palota, amely azt üzeni a világnak: él az egyház és mindig támasza lesz a világban szétszóródó magyar fiataloknak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: egy egyházi épület felújítása soha nem öncélú, hiszen az egyház nem önmagában használja. Kitűnő példa erre a most átadott Egri Érseki Palota, amely most már nyitva áll a nagyközönség előtt is kulturális és turisztikai látogatóközpontként – tette hozzá.

Virág Zsolt projektmenedzser a beruházásról elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 1,1 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.