Nemzeti emlékhellyé avatták az egri várat

0

Nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét avattak az egri várban szombaton, az Egri Vár Napján. Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint az egykori várvédőknek. Meg kell védenünk Magyarországot és Európát.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke úgy fogalmazott, hogy nem egy szokványos jelentőségű sztéléről van szó, hiszen kevés olyan jelentős esemény volt Magyarországon, mint az egri vár 1552-es dicsőséges védelme. Aligha lehet tehát híresebb, hitelesebb emlékoszlop annál, mint ami Eger dicsőségét hirdeti – hangsúlyozta.

Habis László egri polgármester arról beszélt, hogy a vár a hazaszeretet, a hősi helytállás szimbóluma. Felidézte: a legolvasottabb magyar irodalmi alkotás Gárdonyi Géza regénye, az Egri csillagok.

Nyitrai Zsolt honatya az emlékoszlop avatásán hangsúlyozta: az oszmán török félelmetes birodalmi akarata 1552-ben megtört Eger várán, a “koncentrált hazaszeretet szívós falán”. Az egri hőstett pedig beépült a magyarság önazonosságába.

Azt mondta: a történelem mintha ismételné önmagát. “Ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint anno az egri várvédőknek. Meg kell védenünk Magyarországot, Európát, a több száz év alatt keservesen kivívott kultúránkat s gondolkodásmódunkat az ide sereglő tömegektől” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern városok program keretében kötött megállapodás szerint új fejlesztések várnak az egri várra. Újjáépülhet Magyarország legnagyobb középkori katedrálisának főhomlokzata, Dobó István egykori lakhelye, a Provizori-palota és a hozzá tartozó dézsmapince is.

Mint elmondta: az Országgyűlés 2014. december 16-i döntésének köszönhetően az egri vár Magyarország 14. nemzeti emlékhelye. Hozzátette, hogy szerinte az egri várnak az elsők között kellett volna nemzeti emlékhellyé válnia, de valahogy nem lett az. Mindenki egyetértett vele, de senki nem képviselte ezt az ügyet eléggé határozottan és kitartóan.

„2014. február 12-én a hátam mögött látható Dobó bástyában kezdeményeztük, hogy az egri vár hivatalosan is nemzeti emlékhely legyen. Hivatalosan is, hiszen a szívünkben és a lelkünkben eddig is – mindig is – az volt” – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Majd így folytatta: „Kellemes kötelezettségemnek teszek eleget akkor, amikor felsorolom azok nevét, akik a legutolsó időszakban sokat tettek azért, hogy ma itt nemzeti emlékhelyet avathatunk. Köszönet Boross Péter és Orbán Viktor miniszterelnököknek, Zlinszky János alkotmányjogásznak, Szakály Sándor történésznek, Lázár János miniszternek, L.Simon László államtitkárnak, valamint Habis László polgármesternek.

Hálásak vagyunk azon országgyűlési képviselőknek, akik a nemzeti emlékhellyé nyilvánítást szavazatukkal támogatták. Kormánypártiaknak és ellenzékieknek egyaránt”.

„Köszöntsük együtt Észak-Magyarország egyetlen nemzeti emlékhelyét, az egri várat!” – zárta ünnepi beszédét Nyitrai Zsolt.

A sztélé avatását a Hősök termében tartott koszorúzás követte.