Ritka történelmi relikviák az egri várban

0

A Magyar Honvéd Királyi Légierő történetét bemutató kiállítást nyitott hétfőn a Dobó István Vármúzeum  a Gótikus Palotában.

A tárlat az 1920-as évektől a második világháború végéig mutatja be a repülő és ejtőernyős fegyvernem történetét. Az egyedülálló anyag, amelyre Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos hívta fel a szakemberek figyelmét, először került bemutatásra, és a témában az egyik legteljesebb, szakmailag is rendkívül értékes összeállítását adja hadtörténelmünk ezen, nemzetközileg is ismert és elismert fejezetének.

A gyűjteményben a magyar légierő legeredményesebb pilótáinak, így többek között a legendás Szentgyörgyi Dezső relikviái, számos ritka, és a szakma által mindezidáig ismeretlen dokumentum, fénykép, illetve tárgyi emlék találhatók, melyek tudományos feldolgozása, illetve széleskörű publikálása jelentősen árnyalhatja eddigi ismereteinket a témáról. A több mint 300 felszerelési- és különböző emléktárgyat, valamint több ezer fotót felvonultató kiállítás egy jelentős multimédiás anyaggal is kiegészül, melyet helyi gyűjtők és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) gyűjteményéből válogattak össze.

A múzeum új időszakos kiállítása annak a fegyvernemnek kíván emléket állítani, amely közvetlenül a Nagy Háborút megelőzően kezdte meg azt a fejlődést, amely mind a mai napig töretlenül tart és amely a II. világháború kezdetére vitathatatlanul döntő tényezővé tette a stratégiai és hadműveleti tervezés során. Az események bebizonyították, hogy a légierő által kivívott légi fölény elengedhetetlenül fontos a háborús célok, végső soron a győzelem eléréséhez. Ezt a tételt természetesen a magyar katonai vezetés is korán felismerte.

Tekintse meg videó-összefoglalónkat a megnyitóról, pillantson be Ön is az egyedülálló tárlatba: