Megyesy Jenő

0

Jogász, vietnami veterán, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, alapítótag

megyesy

1945. június 1-jén született Budapesten. Az 1956-os forradalom után az Egyesült Államokba emigrált. 1972-2010-ig jogászként dolgozott Denverben. Aktív szerepet vállalt az amerikai magyar közösség életében. Magyar, angol és német nyelven beszél. 2010-óta Orbán Viktor miniszterelnök úr főtanácsadója.

Tanult a bécsi, a Tulsai Egyetemen, és a Denveri Egyetemen (politikatudományt és jogot). 1969–1971 között az Egyesült Államok hadseregében szolgált többek között Vietnámban is, ahol Bronz Csillag Kitüntetést szerzett. 1973-1975 között a Coloradói Főügyészség helyettes főügyészeként, 1975-1978 között az USA környezetvédelmi Hivatala helyettes tanácsosaként, majd 1978-2010-ig ügyvédi irodákban dolgozott (később elnökként, igazgatóként és társtulajdonosként). Elnöke volt a Colorado Ügyvédi Kamara Környezetvédelmi Szekciójának.

8 éven keresztül töltötte be a Coloradói Magyar Klub Elnöki tisztét. 1994-2011 között Magyarország Tiszteletbeli Főkonzulja volt Colorado és Wyoming államokban.

Több nonprofit és jótékonysági szervezetben aktív. Az 1956-os Emlékbizottság állandó tagja. 2018 májusától: a nyugati magyarság, NGO/jótékonysági szervezetek nemzetközi kapcsolatai és működései, az észak-amerikai kapcsolatok és az ezekre vonatkozó média/PR kérdések körében nyújt szaktanácsadást.

Számos jótékonysági akciót szervezett. Aktívan támogatja a magyar sportot, különösen a Magyar Sí Szövetséget, ahol rövid ideig elnöki pozíciót is betöltött, maga is a síelés nagy szerelmese.

A Demokrácia Központ Közalapítványban valamint, az Exim Bank és Biztosító társaságokban felügyelőbizottsági tag, a Friends of Hungary alapítványban a kuratórium tagja. Miniszterelnöki főtanácsadóként többek között a magyar-amerikai kapcsolatokért felel.