Kovács Kati

0

Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő, alapítótag

kovacskati
Kép forrása: Kovács Kati Fan Club

Kovács Kálmán és Baumgartner Margit gyermekeként született Verpeléten. A család Egerben élt, de a második világháború forgataga miatt menekülni kényszerült, ezért született Kati Verpeléten. Szülei korai válása miatt az édesanyja egyedül nevelte őt és két testvérét: bátyját, Kálmánt és húgát, Évát. Kati igazi egrinek tartja magát, mivel élete első húsz évét Egerben töltötte.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, sok siker fűződik nevéhez, több ezer sikeres nagykoncertet adott, több millió lemezét adták el. Az énekesnő közismert jellegzetes rekedtes énekhangjáról, hosszantartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezzoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Összesen 106 magyar és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 37 album. Több mint háromszáz gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint összesen több mint négyszáz (448) hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait. A magyarországi hanglemezkiadás történetében neki jelent meg a legtöbb lemeze. Első magyar lemezfelvétele 1965-ban, első külföldi lemeze 1969-ben jelent meg. Külföldön is az egyik legismertebb magyar könnyűzenei előadó. Eddig 5 kontinensen (Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön hat nyelven (magyar, angol, német, japán, orosz, lengyel), 11 országban 76 kiadásban jelentek meg felvételei. Az év énekesének választották többek között Angliában és Németországban is.

A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője. Kovács Kati az egyik legsokoldalúbb magyar énekesnő, a könnyűzene legtöbb ágában otthonosan mozog.