Szécsi Zoltán, Eger Sikeréért Egyesület alelnök

Önéletrajz

Szécsi Zoltán

Az Eger Sikeréért Egyesület alelnöke, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Egri Vízilabda Klub Ügyvezető elnöke.

Kétéves korában kezdett úszni. Ezt követően teniszezett, kosár- és röplabdázott. Orvosi javaslatra úsznia kellett. Ekkor kezdett vízilabdázni a BVSC-ben.

1995-ben már a junior válogatottban szerepelt. A következő évben a BVSC-vel megnyerte első magyar bajnokságát és a KEK-ben a döntőig jutott. Ebben a szezonban ezüstérmes volt a junior Európa-bajnokságon. Az 1996-1997-es bajnokságban már a BVSC elsőszámú kapusaként a csapatával ismét megnyeri a bajnokságot. 1997-ben második volt a junior világbajnokságon és az Universiaden. 1998-ban és 1999-ben ismét magyar bajnok lett. 1999-ben harmadik volt az Universiaden. Ebben az évben tagja volt a Világkupa-győztes válogatottnak. 2000-ben a Bajnokok Ligájában harmadik helyet szerzett a BVSC-vel. A Sydney olimpián aranyérmet szerzett.

2001-ben bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, a világbajnokságon ötödik helyezést ért el. 2002-ben a LEN- kupában az elődöntőig jutott aktuális klubjával. A következő évben harmadik lett a Világligában, második a Világkupán. 2003-ban bronzérmet szerzett az Európa- bajnokságon. A világbajnokságon és a Világligában aranyérmes volt a válogatott színeiben. 2004 nyarán a Brendon- ZF-Eger csapatához igazolt. Ebben az évben megvédte Világliga és olimpiai elsőségét is.

2005-től a Ferencváros játékosa lett. A világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Az FTC- csapatával a LEN- kupa elődöntőjéig jutott. A szezon után az olasz Camogli csapatába igazolt. Az Európa-bajnokságon és a Világkupán második helyezést ért el a válogatottal. 2007-ben második helyezett volt a világbajnokságon. 2007 nyarán újra az Eger csapatához szerződött. A Világligában, ebben az évben második lett. 2008-ban a LEN- kupa döntőjéig jutott a klubjával. Az Európa-bajnokságon bronzérmes, a pekingi olimpián pedig sorozatban harmadszor is aranyérmet szerzett.

2009-ben keresztszalag-műtétje miatt kimaradt a vb-csapatból. 2010-ben negyedik lett az Európa-bajnokságon. 2011 januárjában újabb műtéten esett át. Májusban 12 év után ismét magyar bajnok lett. A világbajnokságon negyedik lett, míg 2012-ben az Európa-bajnokságon bronzérmes, a Londoni olimpián ötödik helyezést szerzett.

2013-ban ismét magyar bajnok lett. Ezt követően a Kaposvári VK- ba igazolt. Itt, 2015 májusától 2017-ig a vezetőedzői posztot is betöltötte.

2018-tól Eger város programjainak népszerűsítésében, a turizmusban vállal fontos szerepet, emellett ma már 150 hektáros területen gazdálkodik a Heves-megyei Kömlőn.

2018-ban nevezték ki az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnökévé. 

Egyéni vállalkozóként és egy mezőgazdasági cég vezetőjeként is tevékenykedik.