Csutorás Ferenc - Eger Sikeréért Egyesület alapítótag

Csutorás Ferenc

Borász, alapítótag

Önéletrajz

Egerben született 1969. október 12-én. Felesége Marján Tünde. Egy gyermekük van, Fanni.

Csutorás Ferenc nagyapja híres középbirtokos borász volt, aki a szovjet típusú egypártrendszer berendezkedésekor a legnagyobb vesztesek közé került.

Vagyona nagy részének államosítása sem tántorította el azonban attól, hogy a világ valaha volt legjobb futballistájával, Puskás Ferenccel borozót nyisson a fővárosban.

Innen született a gondolat, hogy az unoka ifj. Csutorás Ferenc az Aranycsapat minden egyes tagjáról bort nevezzen el, s hogy e különös módon kösse össze hazánk két, hasonló sorsú entitását: a futballunkat, ami valaha a világ legjobbjai között volt, de hagyták tönkre menni, és a borászatunkat, ami valaha a világ legjobbjai közé tartozott, de hagyták csaknem tönkre menni.

Csutorás Ferenc a nagyapjától és az édesapjától tanulta a borász szakmát.

A Csutorás pincészetet 1933-ban alapította a legidősebb Csutorás Ferenc. Tradicionális, fahordós, kézműves borokat készítenek naturális eljárással, spontán erjesztéssel.

Az Almagyar- Érseki Szőlőbirtokot 2010-ben hívta életre dr. Csernus Imrével és Mészáros Péterrel, az Almagyar dombon kivágott legendás érseki szőlő megmentésére.

Almagyar dűlő dél-keleti fekvésű lankáin, jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak. Másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektár saját telepítéssel dolgoznak. Új telepítéseik a 900 megmentett érseki oltvány, kadarka, medoc noir, valamint – az Egri Csillagnak és Lelkifröccsnek való – olaszrizling, az ottonel muskotály, és az elfeledett mézesfehér. Boraikat Csutorás Ferenc vezetésével készítik. A Csutorás Pincészettel együtt 14 hektárról szüretelnek.

Almagyaron nagy terveik vannak, hiszen ez Eger egyik legjobb és legszebb fekvésű dűlője. Itt a leányka, a pinot noir, a menoir és a kékfrankos is megbízható, kiváló minőséget biztosít minden évben.