Egri Csillagok Sétánya: egri olimpiai bajnok vízilabdázók kapják a második csillagot

0

Eger város vezetése az Eger Sikeréért Egyesület elnökségével összhangban úgy határozott, hogy ezúttal négy, a városunkhoz ezer szállal kötődő olimpia bajnok vízilabdázót részesít elismerésben – tudhattuk meg az Egri Csillagok Sétányának újabb díszkő átadása kapcsán.

vizliabdaOK

Az Eger Sikeréért Egyesület Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve a történelmi belvárosban, az Érsek utcában hozta létre az Egri Csillagok Sétányát. A sétány alapításával mindazok előtt kívánnak tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez.

A soron következő „Egri Csillagra” ezúttal négy név kerül. A háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008,) Biros Péter és Szécsi Zoltán mellett, az egri születésű kétszeres olimpiai bajnok (2004, 2008) Madaras Norbert, illetve az egri vízilabda csapat egykori játékosaként olimpiai aranyérmet (1964) olimpiai bronzérmet (1968), és olimpiai ezüstérmet (1972) szerző Pócsik Dénes neve lesz látható.

A neves olimpikonok kézjegyével ellátott díszkövet ünnepélyes keretek között november 15-én délután 2 órakor helyezik el az Érsek utcában, ahol személyesen vesz részt a három egykori bajnok, illetve Pócsik Dénes – a posztumusz kitüntetett kiválóság –, családja.

A rendezvényen ezúttal átadásra kerül az Egri Csillag Sétányt bemutató „Emléktábla” is, amelyet a neves sportolók és a megjelenő érdeklődők előtt Honfi Gábor az Eger Sikeréért Egyesület elnöke leplez le.

Mint azt már az első „Egri Csillag” avatáson megtudhattuk, az egyesület vezetése és a város közgyűlése úgy döntött, hogy négy – művészet, tudomány, sport és „Egerért” – kategóriában avatnak díszkövet az évek során. Az Eger Sikeréért Egyesület tesz ajánlásokat arra, hogy az előzetesen kialakított kritériumrendszernek megfelelően, kik kaphatnak emléktáblát – életművük, munkásságuk és a városért való munkálkodásuk elismeréséül – a sétányon. Az ajánlások alapján végül a város közgyűlése dönt az elismerésekről. Az emléktáblákból önkormányzati ciklusonként legfeljebb tíz darab kerül lerakásra.

Ahogyan az egyesület Alapító nyilatkozatában is olvasható, az Eger Sikeréért Egyesület célja, hogy Eger egy pezsgő kulturális életű, modern, az itt élők számára anyagi és szellemi jólétet biztosító város legyen. Ezzel a gondolattal összhangban hozták létre az Egri Csillagok Sétányát, amely remekül szolgálja azt az elképzelést, hogy az idelátogatók ne csak kellemes benyomásokkal gazdagodjanak, hanem egy páratlan egri életérzést is kapjanak a mielőbbi visszatérés reményében.