Szécsi Zoltán

0

Az Eger Sikeréért Egyesület elnökhelyettese
Háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok vízilabda kapus, edző

szecsi
Kép forrása: csiffary.extra.hu

Kétéves korában kezdett úszni. Ezt követően teniszezett, kosár- és röplabdázott. Orvosi javaslatra úsznia kellett. Ekkor kezdett vízilabdázni a BVSC-ben.

1995-ben már a junior válogatottban szerepelt. A következő évben a BVSC-vel megnyerte első magyar bajnokságát és a KEK-ben a döntőig jutott. Ebben a szezonban ezüstérmes volt a junior Európa-bajnokságon. Az 1996-1997-es bajnokságban már a BVSC elsőszámú kapusaként a csapatával ismét megnyeri a bajnokságot. 1997-ben második volt a junior világbajnokságon és az Universiaden. 1998-ban és 1999-ben ismét magyar bajnok lett. 1999-ben harmadik volt az Universiaden. Ebben az évben tagja volt a Világkupa-győztes válogatottnak. 2000-ben a Bajnokok Ligájában harmadik helyet szerzett a BVSC-vel. A Sydney olimpián aranyérmet szerzett.

2001-ben bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, a világbajnokságon ötödik helyezést ért el. 2002-ben a LEN- kupában az elődöntőig jutott aktuális klubjával. A következő évben harmadik lett a Világligában, második a Világkupán. 2003-ban bronzérmet szerzett az Európa- bajnokságon. A világbajnokságon és a Világligában aranyérmes volt a válogatott színeiben. 2004 nyarán a Brendon- ZF-Eger csapatához igazolt. Ebben az évben megvédte Világliga és olimpiai elsőségét is.

2005-től a Ferencváros játékosa lett. A világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Az FTC- csapatával a LEN- kupa elődöntőjéig jutott. A szezon után az olasz Camogli csapatába igazolt. Az Európa-bajnokságon és a Világkupán második helyezést ért el a válogatottal. 2007-ben második helyezett volt a világbajnokságon. 2007 nyarán újra az Eger csapatához szerződött. A Világligában, ebben az évben második lett. 2008-ban a LEN- kupa döntőjéig jutott a klubjával. Az Európa-bajnokságon bronzérmes, a pekingi olimpián pedig sorozatban harmadszor is aranyérmet szerzett.

2009-ben keresztszalag-műtétje miatt kimaradt a vb-csapatból. 2010-ben negyedik lett az Európa-bajnokságon. 2011 januárjában újabb műtéten esett át. Májusban 12 év után ismét magyar bajnok lett. A világbajnokságon negyedik lett, míg 2012-ben az Európa-bajnokságon bronzérmes, a Londoni olimpián ötödik helyezést szerzett.

2013-ban ismét magyar bajnok lett. Ezt követően a Kaposvári VK- ba igazolt. Itt, 2015 májusától 2017-ig a vezetőedzői posztot is betöltötte.

2018-tól Eger város programjainak népszerűsítésében, a turizmusban vállal fontos szerepet, emellett ma már 150 hektáros területen gazdálkodik a Heves-megyei Kömlőn.

Egyéni vállalkozóként és egy mezőgazdasági cég vezetőjeként is tevékenykedik.