Szabó Attila

0

Kossuth-díjas előadóművész, alapítótag

szaboattila
Kép forrása: www.nol.hu

1968-ban Hatvanban született. Általános és középiskolai tanulmányait Gödöllőn végezte. Szülői kezdeményezésre hat évesen kezdett hegedülni a helyi zeneiskolában. 13 éves volt, amikor autodidakta módon, magától elkezdett gitározni. Ez a két hangszer jelenleg is a két fő zenei irányvonalat jelenti életében.

1991-ben történelem-ének-zene szakos tanári diplomát szerzett az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Főiskolai tanulmányai során ismerkedett meg az autentikus magyar népzenével, amely annyira felkeltette érdeklődését, hogy azonnal elkezdett tanulni „magyarul hegedülni.” 1988-tól 2002-ig az egri Gajdos Zenekarban játszott. A Csík zenekarhoz 1996-ban csatlakozott, 2002 óta csak ebben a népzenei együttesben játszik.

Az autentikus népzene mellett szívesen játszik más zenét is. Egerben működik az Eger a Marson zenekar, amellyel heti rendszerességgel játszik rock, blues, dzsessz-sztenderdeket. Emellett 2001 óta közreműködő a Kispál és a borz csendesülős koncertjein és Lovasi András „Bandi a hegyről” című lemezbemutatóin.

2010-ben Prima Primissima díjjal ismerték el munkásságát (Csík zenekarral megosztva)

Ezt követően, kiváló munkájáért 2013-ban Kossuth-díjat kapott (szintén a Csík zenekarral megosztva). 2014-ben a Heves Megyei Közgyűlés a „Heves megye Nagykövete” címet adományozta neki. Szintén ebben az esztendőben szeretett városa Eger díszpolgárává választotta.