Dr. Ringelhann György

0

Gyermekorvos, egykori kiváló vízilabdás, Eger város első szabadon választott polgármestere, alapítótag

ringelhann
Fotó: Gál Gábor

1941. október 20.-án Egerben született tősgyökeres egri családban. Édesapja köztiszteletben álló ügyvéd és sportvezető volt, akinek az elmúlt rendszer politikai zaklatásai kikezdték egészségét, ennek következményeként 1962-ben 49 éves korában elhunyt. Ringelhann György akkor másodéves orvostanhallgatóként tanult, 3 iskolás-korú húgával nehéz körülmények között élve.

1966-ban általános orvosi diplomát szerzett, majd az egri kórház Gyermek Osztályára ment dolgozni. 1970-ben. Csecsemő és gyermekgyógyászatból szakvizsgázott és a ranglétra valamennyi fokát megjárva az osztály másod főorvosa lett. 1984-ben” Kiváló munkáért” kitüntetésben részesült. 1975-1980 között TESCO szervezésében Nigériában dolgozott gyermekorvosként. Fiatal korában versenyszerűen sportolt, úszott és vízilabdázott. Az egri OB-I- es csapatnak 13 évig volt oszlopos tagja. Játszott az 1959-ben Torinóban ezüst, majd 1961-ben Szófiában bronzérmet nyert Universiade csapatban. Úszásban is nyert ifjúsági bajnoki érmeket.

Nagy változást jelentett életében az, amikor 1990-ben Eger polgármesteréve választottak. Két cikluson át szolgálta az egrieket. Lelkesen, mindig rendkívül sokat dolgozott. Saját bevallása szerint sok szempontból úttörő munkát végeztek, eredmény és kudarc egyaránt kísérte munkájukat. A város első szabadon választott vezetőjeként kiemelkedő szerepe volt többek közt az önkormányzatiság megteremtésében, és a sportélet fejlesztésében. Polgármesterként nem pártokban gondolkodott, hanem a város egészében.

Ahogy visszaemlékszik: jogos és néha jogtalannak tartott kritikák mellett sok elismerésben is részesült.

Legjobban a harmadik városi közgyűlés által adományozott díszpolgári rangra és az 1994-ben a Parlamentben átadott Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjére, valamint a Dr. Jakab István Emlékgyűrűre a legbüszkébb. De ami még ennél is fontosabb számára, az egri emberek szeretete és megbecsülése.