Törőcsik Mari Eger legújabb, ragyogó csillaga

0

Egy minden irányból látható, hosszú évtizedek óta ragyogó csillagnak, a magyar kulturális élet, a színház és filmművészet jelenlegi legnagyobb élő alakjának Törőcsik Marinak állított örök emléket Eger város vezetése az Eger Sikeréért Egyesülettel karöltve, amikor felavatták az egri hírességek utcájában, az Érsek utcában a harmadik csillagot. Kovács Kati énekesnő és Olimpiai bajnok vízilabdázóink után a harmadik, csillagba foglat plakettre került rá a valaha legtöbb díjjal elhalmozott színművésznő neve és aláírása.

IMG_2100

Az Érsek utca Dobó tér felőli sarkán rendezett ünnepségen jelen volt Eger első embere, Habis László, s a színművésznő szülőfalujának polgármestere, Ari Norman is. Egészségi állapota miatt nem tudott azonban kedves iskolavárosába jönni Törőcsik Mari, aki videóüzenetben köszöntötte az egrieket, tisztelőit.

DCIM100MEDIADJI_0118.JPG
Törőcsik Mari a plakettel

A művésznőt a csillagátadó előtt velemi otthonában kereste fel Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, aki ott adta át Törőcsik Marinak a csillagavatót idéző emlékplakettet. A művésznő az ez alkalommal rögzített felvételről – hatalmas kivetítőn – köszöntötte iskolavárosának polgárait, az avatásra egybegyűlteket, melyben elmondta, hogy egész családja a hevesi megyeszékhelyhez kötődik, ugyanis édesapja a Ciszter gimnáziumban érettségizett, édesanyja, nővére, majd ő maga is az Angolkisasszonyoknál töltötte gimnáziumi éveit.

– Eger a szívemben él. Ez a második otthonom, a szülőfalum után – mondta el üzenetében Törőcsik Mari, majd az egriek szívére helyezte figyelmeztetését: Legyenek boldogok, hogy egy ilyen városban élnek!

A csillag leleplezése előtt Honfi Gábor, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke az alábbi szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az Egri Csillagok Sétányának harmadik díszkövét és köszöntötte Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjas színművésznőt:

A színész addig él, amíg van ember, aki látta színpadon.” – véli Törőcsik Mari, akinek ünneplésére érkeztünk most az Egri Csillagok Sétányára.
Tisztelt Polgármester Urak – Eger első embere, Habis László mellett körünkben üdvözölhetjük Ari Normant, Pély polgármesterét is –, kedves Egriek és minden jelenlévő, aki tisztelegni jött ma el Törőcsik Mari csillagának avatására!
Egy minden irányból látható, hosszú évtizedek óta ragyogó csillagnak, a magyar kulturális élet, a színház és filmművészet jelenlegi legnagyobb élő alakjának állít örök emléket Eger város vezetése az Eger Sikeréért Egyesülettel karöltve.
Örömmel tesszük ezt azért, mert Törőcsik Mari az Egerhez közei Pélyen született, s iskoláinak egy jelentős részét a Szent Orsolya-rendnél, az angolkisasszonyok intézetében végezte.
Megkerülhetetlen annak a számtalan elismerésnek a felsorolása, mellyel a Nemzet Színészét, illetve a Nemzet Művészét tüntették ki eddigi pályafutása során.
Törőcsik Mari a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő: kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-, Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, aki idén, nemzeti ünnepünk alkalmával vehette át a Kossuth Nagydíjat. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is. Színészi játékát két alkalommal is elismerték Cannes-ban: 1971-ben Darvas Lilivel együtt részesült külön dicséretben a Makk Károly által rendezett, Szerelem című filmben való szereplésért, 1976-ban pedig a Déryné, hol van? főszerepének megformálásáért vehette át a legjobb női alakítás díját. 1983-ban Mandragora-díjat kapott ugyanitt, Kézdi-Kovács Zsolt Visszaesők című mozijának anya szerepéért.
Egy művészt azonban nem a díjai, hanem alkotásai minősítenek elsősorban. Jelen esetben azok a szerepek, melyekben emlékezetest alkotott, akár színházak deszkáin, akár kamerák kereszttüzében, illetve a filmvásznon. A színészt – ahogy arról a kezdő mondat tanúskodik – közönségének szeretete és emlékezete díjazza igazán, s ez tartja életben, akár az idők végezetéig.
IMG_2115A honi kultúrában nem egyszer teremtődött már olyan csillagegyüttállás, amikor egy-egy személybe sűrítve, szinte jelképszerűen fogalmazódtak meg az ország legnagyobb, legszentebb értékei, legméltóbb tudása, legtisztább jövőképe, mondhatnánk a történelem viharai fölé emelkedő csillagának fénye. Ilyen vonásokat, az elhivatottság és az elhívottság bélyegét viseli magán Törőcsik Mari.
A Körhintán forgó idő szárnyán jóval több, mint száz filmben, megszámlálhatatlan színházi alakításban megformált szerepei a teljes magyar univerzum legkülönbözőbb társadalmi rétegeinek legmeghatározóbb üzenetét közvetítették és közvetítik ma is. Tíz, húsz, ötven, vagy ki tudja hány esztendő távlatából is felejthetetlenül íródnak bele alakformálásai kulturális emlékezetünkbe. Abba az emlékezetbe, mely egy nemzet, egy közösség, egy város lelkiségét meghatározza.

Ezért gondolta úgy az Eger Sikeréért Egyesület, a város önkormányzatával egyetértésben, hogy Törőcsik Mari az az egyéniség, meghatározó személyiség, akinek magasan ragyogó csillagát jelképesen le kell hoznunk ide, az Egerhez kötődő hírességek sétányára, örök mementót állítva ezzel a tiszta, független, önfeledt, alkotó szellemének.
Büszkén állítjuk, hogy a gyökereiben Heves megyei és egri színművésznő példát ad mindannyiunknak, s utódainknak emberségből, minőségből, szerénységből és alázatból. A művészet ugyanis nem hivalkodik. Az igazi alkotó fejet hajt.
Főt hajt az elődök, a kortársak és a jövő nemzedéke, s a kultúra, elsőbben is a nemzeti kultúra gigantikus nagysága előtt. Szolgálja azt.
Mi pedig ez alkalommal tisztelettel és szeretettel hajlunk meg Törőcsi Mari művészi és emberi nagysága, életműve előtt.
A művésznő egész pályafutása során Magyarország, ezen belül Eger sikeréért tette a dolgát ott, ahová tehetsége, elhivatottsága szólította. Minden alakítását átjárja a szeretet. Az ügy, a film, a színdarab, a partner és elsősorban a közönség iránt érzett szeretete.
Ahogy egy helyütt fogalmazott:
„Csak akkor fognak szeretni, ha én magam szeretni tudok. Érted? A lényeg, hogy te tudjál szeretni!”
Mi, akik most itt összegyűltünk az Egri Csillagok Sétányán, érezzük ezt a felénk áramló szeretetet, s reméljük,
a mi szeretetünk is eljut Törőcsik Marihoz, erőt, s egészséget adva számára.
Köszönjük, Mari, hogy összegyűjtött bennünket e jeles alkalommal ezen a szakrális helyen! Így köszönjük meg mindazt, amit művészi életében az egyetemes és a magyar kultúra oltárán áldozatként bemutatott!

IMG_2144

Beszédét követően Honfi Gábor, Habis László és Ari Norman leplezte le Törőcsik Mari csillagát – melyet Magda Róbert kőfaragó mester öntött formába – az Egri Csillagok Sétányán, ami ezentúl fennen hirdeti a színművésznő nagyságát az egriek és a városba érkező hazai és külföldi látogatók előtt.

IMG_2079

Az Egri Csillagok Sétányának következő díszkövét a tervek szerint ősszel avatja fel az Eger Sikeréért egyesület, remélve, hogy ezzel újabb, meglátogatásra érdemes színfoltot teremt a városban, melynek ez által is növelni fogja vonzerejét, összhangban jelmondatunkkal:

„Mi mindannyian hiszünk Eger értékeiben, tiszteljük a történelmi múltját, és hiszünk ragyogó jövőjében is.”