Kovács Nimród

Borász, nemzetközi üzletember

kovacs_nimrod-638x613Kovács Nimród Budapesten született. 1971-ben a jugoszláv tengerpartról  hagyta el Magyarországot. Kalandos életutat járva a Coloradói  Egyetemen szerzett nemzetközi kereskedelemből 1977-ben diplomát.  Marketingigazgatóként 1982-ben kezdte kábeltelevíziós pályafutását a  denveri United Cable Television Corporationnél. A rendszerváltást  követően hazatért és megalakította a Kábelkom cégcsoportot. A  Kábeltellel való egyesülésből alakult meg 1998-ban a UPC Magyarország  Kft. A UPC közép-európai csoportjának elnöke.

A borban utazva első lépésként többedmagával létrehozta azt a  kereskedőcéget, amely Takler- Vylyan-, Demeter Zoltán- és  Nyakas-borokat exportált az USA-ba. Ezt követően 2000-ben stratégiai  és befektetői kapcsolatot alakítottak ki a Pók-Polónyi Pincével, amit  később teljesen megvásároltak és átkereszteltek Monarchia Winery-re,  majd szőlőterületeket vásároltak a Nagy Eged-hegyen és Noszvajon.  Ezzel egy időben a Monarchia kereskedő cég Amerikában megvásárolta a  patinás Matt Brothers kereskedő céget, így jött létre a Monarchia Matt  International, amely komoly értékesítési piacot generált az USA-ban a  magyarországi boroknak.

Kovács Nimród bevallása szerint akkor még csak lelkes amatőrként  foglalkozott a borokkal, ám Eger egyre inkább magába szippantotta az  üzletembert. Szerinte Eger egyik különlegessége az, hogy a friss üde  reduktív bortól a késői szüretelésű, akár botrytises nedűig szinte  minden típusú bor elkészíthető a borvidéken. A terület változatossága  és gazdagsága szinte egyedülálló. Bevallása szerint óriásit fejlődött  a borvidék, de még hosszú út áll előtte.

Kovács Nimród maga mögött hagyva a Monarchia nevet saját nevén  folytatja tovább a borokkal való ismerkedést.

A Verőszalai pincesoron – többek között Pók Tamás pincéjét is  megvásárolva – négy pincét kötött össze és renováltatott. A műemléki  védelem alatt álló épületeket példaértékűen újította fel.