Dr. Ringelhann György

Gyermekorvos, egykori kiváló vízilabdás, Eger város első szabadon választott polgármestere

ringelhann

Fotó: Gál Gábor

1941 október 21.-én Egerben született tősgyökeres egri családba. Édesapja köztiszteletben álló ügyvéd és sportvezető volt. Az elmúlt rendszer politikai zaklatásai kikezdték egészségét, 1962-ben 49 éves korában meghalt. Ringelhann György akkor másodéves orvostanhallgató volt, 3 iskolás-korú húga volt, nehezen éltek.

1966-ban általános orvosi diplomát szerzett, majd az egri kórház Gyermek Osztályára ment dolgozni. 1970-ben ” Csecsemő és gyermekgyógyászatból szakvizsgázott és a ranglétra valamennyi fokát megjárva az osztály másodfőorvosa lett. 1984-ben” Kiváló munkáért” miniszteri kitüntetésben részesült. 1975-1980 között TESCO szervezésében Nigériában dolgozott gyermekorvosként. Fiatal korában versenyszerűen sportolt, úszott és vízilabdázott. Az egri OB-I- es csapatnak 13 évig volt tagja. Játszott az 1959-ben Torinóban ezüst, majd 1961-ben Szófiában bronz érmet nyert Universiade válogatott csapatban. Úszásban is nyert ifjúsági bajnoki érmeket.

Nagy változást jelentett életében az amikor 1990-ben Eger polgármesteréve választottak. Két cikluson át szolgálta az egrieket. Lelkesen, mindig szakértők bevonásával, nagyon sokat dolgozott, nem szerette volna elkövetni az elmúlt rendszer hibáit. Saját bevallása szerint, sok szempontból úttörő munkát végeztek, eredmény és kudarc egyaránt kísérte munkájukat. A város első szabadon választott vezetőjeként kiemelkedő szerepe volt az önkormányzatiság megteremtésében, a sportélet fejlesztésében. Polgármesterként nem pártokban gondolkodott, hanem a város egészében.

Ahogy visszaemlékszik: jogos és néha jogtalannak tartott kritikák mellett sok elismerésben is részesült.

Legjobban a harmadik városi közgyűlés által adományozott díszpolgári rangra és az 1994-ben a Parlamentben átadott Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjére a legbüszkébb.