Csutorás Ferenc

Borász

feri_9fc6819b17066fc6905c33b6a9574116

Egerben született 1969. október 12-én. Felesége Marján Tünde. Egy gyermekük van a 8 éves Csutorás Fanni.

Csutorás Ferenc nagyapja híres középbirtokos borász volt, aki sokakhoz hasonlóan a vesztesek oldalára került a szovjet típusú rendszer berendezkedésekor. Vagyona nagy részének állami eltulajdonítása sem tántorította el attól, hogy a világ valaha volt legjobb futballistájával, Puskás Ferenccel borozót nyisson a fővárosban.

Innen született a gondolat, hogy az unoka ifj. Csutorás Ferenc az Aranycsapat minden egyes tagjáról nevezett már el bort, s hogy e különös módon köti össze hazánk két, hasonló sorsú entitását: a futballt, ami valaha a világ legjobbja volt, de hagyták tönkre menni, és a bort, ami a világ legjobbjai közé tartozott, de hagyták csaknem tönkre menni.

Csutorás Ferenc a nagyapától és az édesapától tanulta a borász szakmát.

A Csutorás pincészetet 1933-ban alapította a legidősebb Csutorás Ferenc. Tradicionális, fahordós, kézműves borokat készítenek naturális eljárással, spontán erjesztéssel.

Az Almagyar-Érseki Szölőbirtokot 2010-ben alapította dr. Csernus Imrével, és Mészáros Péterrel, az Almagyar-dombon kivágott legendás érseki szőlő megmentésére.

A birtokon jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak az Almagyar dűlő dél-keleti fekvésű lankáin, ahol másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektár saját telepítéssel dolgoznak. Új telepítéseik a 900 megmentett érseki oltvány, kadarka, medoc noir, valamint az Egri Csillagnak és Lelkifröccsnek való olaszrizling, ottonel muskotály, és az elfeledett mézesfehér. Boraikat Csutorás Ferenc készíti. A Csutorás Pincészettel együtt 14 hektárról szüretelnek.

Az Almagyaron nagy terveik vannak, hiszen Eger egyik legjobb és legszebb fekvésű dűlője. Itt a leányka, a pinot noir, a menoir és a kékfrankos is megbízható, nagy minőséget ad minden évben.